Poniżej dzielę się moim ulubionym, łatwym do wykonania i wspierającym zdrowie przepisem. To proste danie przygotowuje się w parę minut, a do jego przygotowania wystarczy tylko 1 por i garść orzechów włoskich.
Potrawa ta jest niezwykle smaczna i może być spożywana samodzielnie, lub jako dodatek do innego posiłku. Możesz zastosować ją jako dodatek do śniadania lub obiadu, możesz spożyć ją z kanapką, kaszą czy ryżem lub jeszcze inaczej.
Co jednak w tym przepisie jest bardzo pozytywne – oprócz prostoty wykonania i wyśmienitego smaku – potrawa jest jednocześnie niezwykle zdrowa (przepis inspirowany jest zasadami dietetyki medycyny chińskiej (TCM), która skupia się na wspieraniu zdrowia poprzez świadomy dobór składników).
Wg TCM danie to zarówno ociepla nasz organizm, jak też wzmacnia nerki, poprawia trawienie oraz wspiera krążenie energii życiowej Qi w naszym ciele.
A oto sam przepis:
Składniki:
1) 1 duży por (pokrojony w półplasterki
lub po prostu na drobno),
2) garść orzechów włoskich (w miarę drobno posiekane),
3) 1 łyżka masła klarowanego, oleju sezamowego,
lub innego tłuszczu,
4) opcjonalnie : szczypta soli i odrobina imbiru.
Przygotowanie:
1. Na maśle klarowanym podsmaż por aż
zmięknie i lekko się zarumieni.
2. Dodaj orzechy i duś razem kilka minut.
3. Podczas duszenia można dodać łyżkę wody lub
bulionu
- by lekko poddusić całość pod
przykryciem.
4. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do innej
potrawy.
Więc mówiąc ogólnie – dajemy około garść orzechów włoskich; nie jest tak kluczowe, czy będzie ich nieco więcej, czy trochę mniej. Dążymy do tego, by na końcu orzechów i porów było mniej więcej tyle samo.
Ale kluczowe jest tutaj bardziej wzajemne połączenie tych dwóch składników i ich wzajemne się uzupełnianie w działaniu. Gdy orzechów będzie trochę więcej, to poczujemy, że potrawa jest trochę bardziej odżywcza i sycąca, gdy będzie przewaga pora, to poczujemy, że jest trochę bardziej ocieplająca (lekko rozgrzewająca). Jednak ścisłe laboratoryjne proporcje nie są tutaj konieczne.
Kluczem do tego, aby danie
było bardzo smaczne i jednocześnie przyjemne do spożycia są dwa szczegóły:
1) pora, po wstępnym niewielkim podsmażeniu, należy koniecznie poddusić pod
przykryciem (najlepiej razem z posiekanymi orzechami). Jeżeli byśmy go tylko lekko podsmażyli i zarumienili na maśle, to zazwyczaj kawałki pora będą nieco twardawe (trochę
też ostre) i uciążliwe do jedzenia (nie będą miały odpowiedniej miękkości i
kremowej konsystencji). Duszenie pora sprawia także, że staje się on
lekkostrawny i jeszcze bardziej skuteczny w delikatnym rozpraszaniu zimna z
organizmu;
2) orzechy włoskie najlepiej
posiekać stosunkowo drobno i następnie powinny być duszone razem z porem pod przykryciem – do pewnego poziomu miękkości,
Aby ten efekt przyspieszyć (choć nie jest to konieczne) możemy wcześniej
namoczyć przez godzinkę obrane orzechy w naczyniu z wodą.
Potrawa, jak wspomniałem wcześniej, jest zarówno bardzo smaczna, jak i odżywcza
i sycąca.
A teraz zastanówmy się dlaczego jest ona jednocześnie prozdrowotna i skąd się
biorą te jej dobroczynne właściwości. TCM podkreśla, że istotne jest tutaj (oprócz
samych właściwości pora i orzechów włoskich) uzupełnianie się dwóch smaków:
1) orzechy włoskie mają naturę łagodnie słodką (element ziemi), a
2) por jest w smaku bardziej ostry (smak ostry to element metalu, reprezentujący
płuca i działający wzmacniająco na nerki i żywioł wody).
Jednocześnie por podczas podsmażania i duszenia z orzechami staje się
bardziej słodkawy i zyskuje dodatkowe korzystne dla zdrowia właściwości (jeszcze
bardziej ociepla nasz organizm).
Istotne jest zatem połączenie tych dwóch składników i dwóch żywiołów (smaków:
słodki, lekko ostry), które nawzajem się uzupełniają w dodawaniu energii i
wzmacnianiu nerek.
Ponadto, wg TCM,
>> orzechy włoskie same w sobie zarówno wzmacniają nerki i mózg, jak i
nawilżają płuca oraz wspierają odporność. Ponadto wzmacniają szpik kostny i są
źródłem zdrowych tłuszczów wspierających między innymi funkcje jelit.
Natomiast
>> por rozprasza zimno, ociepla, wspiera trawienie i poprawia krążenie
energii, zwłaszcza w obszarze płuc i górnych dróg oddechowych (co w
rozumieniu zachodnim oznacza także poprawę krążenia krwi w całym krwiobiegu oraz
w tych rejonach ciała).
Ich połączenie tworzy harmonijną kompozycję wspomagającą ciepło wewnętrzne, siły witalne oraz odporność organizmu.
Danie to, chociaż zdrowe
przez cały rok, szczególnie polecane jest w sezonie jesienno-zimowym i zimowo-wiosennym,
kiedy organizm potrzebuje więcej wsparcia w adaptacji do chłodu i wilgoci.
Regularne spożywanie tej potrawy może nie tylko poprawić nasze trawienie,
wzmocnić nerki, ale też wspomóc odporność
i zwiększyć poziom naszej energii –
wspierając przez to nasze samopoczucie. Polecam – sam je wypróbowałem.
Komentarze
Prześlij komentarz